Het Kabanga Hospital

Het Kabanga Hospital ligt in het westen van Tanzania, in de regio Kigoma (1,6 miljoen mensen), vlak bij de grens met Burundi. Deze prachtige regio kent helaas armoede en heeft een zeer slechte infrastructuur waardoor de ontwikkeling op onder andere medisch gebied bemoeilijkt wordt.

Het Kabanga Hospital:
Het Kabanga Hospital is een klein missie ziekenhuis maar heeft een grote regio functie. Onder de lokale bevolking in westelijk Tanzania is het Kabanga Hospital van oudsher zeer geliefd. Sinds 2010 heeft het ziekenhuis de status van ‘referral hospital’ gekregen en telt 193 bedden. Deze zijn verdeeld over zeven afdelingen:
– Mannenafdeling (chirurgisch en algemeen intern)
– Vrouwenafdeling (chirurgisch en algemeen intern)
– Kinderafdeling
– Kraam en verloskunde afdeling
– Afdeling voor infectieziekten
– Oogheelkunde afdeling
– Lepra afdeling.

Dagelijks bezoeken veel mensen de polikliniek waar triage en screening plaats vindt. Er worden patiënten gezien door de artsen en verpleegkundigen en er vinden kleine behandelingen plaats. Indien nodig worden de patiënten via de poli opgenomen in het ziekenhuis. Voor zowel de volwassenen en de kinderen is er een aparte polikliniek. Het werk op de kinder-poli bestaat voornamelijk uit consultatiebureau werkzaamheden. Dagelijks zijn er veel vrouwen met jonge kinderen die hier komen om hun kinderen te laten wegen, opmeten en vaccineren. Daarnaast is er een kinderarts aanwezig om de zieke kinderen te zien en op te nemen op de kinderafdeling.

Het ziekenhuis heeft drie operatie kamers. Het nieuwe operatiecomplex is in 2012 in gebruik genomen en heeft twee grote OK’s die voor Tanzaniaanse begrippen goed is uitgerust voor algemene chirurgische ingrepen in de tropen. Daarnaast is er op het ziekenhuisterrein een laboratorium en een röntgen apparaat. Het ziekenhuisterrein beslaat ongeveer 3 hectare.

Door middel van een actief “outreach” programma biedt het Kabanga Hospital medische hulp aan de bevolking in de veelal afgelegen omringende gebieden. Wekelijks gaat een team van artsen en verpleegkundigen er op uit met een jeep vol materialen om in het veld zorg en gezondheidsvoorlichting te verlenen.

Ontstaansgeschiedenis Kabanga Hospital
Bisschop Jan van Sambeek (WF), een Nederlandse bisschop van het Catholic Diocese of Kigoma, wijdde het Kabanga Hospital in 1951 in. Hij gaf de leiding van het ziekenhuis in handen van de zusters van de Congregation of The Medical Missionaries of Mary (MMM) uit Ierland. De leiding van het Kabanga Hospital was van 1951 tot 2004 in handen van de Ierse zusters. In 2004 is het ziekenhuis overgedragen aan de Bisschop van Kigoma, Bishop Paul Ruzoka. Hij besloot het bestuur in handen te geven van de zusters van de Tanzaniaans/Burundese congregatie Bene-Maria Sisters. Sinds 2010 heeft het ziekenhuis de status van ‘referral hospital’ (door verwijzingsstatus) gekregen van de Tanzaniaanse regering.