De Stichting : Het ontstaan van de stichting

Het opzetten van deze stichting is in 2009 ontstaan naar aanleiding van de stage en het afstudeeronderzoek van Alies Nieborg en Gauke Kooistra in Kabanga. Naast het dagelijkse werk op de diverse afdelingen en het operatie complex hebben zij samen met de pas afgestudeerde oogarts dr Kabadi en een aantal verpleegkundigen een volledig operationele oogafdeling opgezet. Hiermee is het Kabanga Hospital het enige ziekenhuis in de regio (1.6 miljoen mensen) met een oogafdeling. Tot de dag van vandaag wordt er door een klein team zoveel mogelijk operaties uitgevoerd en talloze patiënten gezien op de polikliniek. Het is bijzonder om op deze manier de arme bevolking uit de regio Kigoma ‘zichtbaar’ gelukkig te maken en weer een toekomst te geven.

Na terugkeer in 2009 naar Nederland bleven de banden sterk met het Kabanga Hospital. Het gevoel dat het werk nog lang niet ‘af’ was bleef heersen. Er werd voor gekozen om samen met de toenmalig stagebegeleider, Johan van Wieren, een stichting op te zetten met het voornaamste doel om op deze wijze ‘samen te werken aan beter’.

Op 25 maar 2010 is de stichting opgericht om tal van projecten in het Kabanga Hospital te kunnen blijven ondersteunen. Sindsdien is er een vruchtbare samenwerking ontstaan. Er is frequent contact over en weer en één keer per jaar gaat iemand van de stichting naar Kabanga toe om daar met eigen ogen de situatie in het ziekenhuis en de vorderingen te aanschouwen.

Lees hier het uitgebreide verhaal over het ontstaan van de stichting. Geschreven door Gauke Kooistra