Covid19 update

Wij zijn blij en opgelucht te horen dat er tot nu toe geen nieuwe COVID golf is geweest sinds de ernstige golf van afgelopen juli-augustus-september waarbij het ziekenhuis overspoeld werd door een toename aan zuurstof behoeftige corona patiënten. Sindsdien zijn er slechts enkele verdachte patiënten geweest die vaak ook snel zijn opgeknapt. Sinds de kerst merken Grace en Ogendo wel dat er een virale infectie rond gaat, met name onder het ziekenhuispersoneel, met veel ziekmeldingen tot gevolg en af en toe een opname van een personeelslid. Gelukkig heeft zo’n 80% van de mensen milde (verkoudheids)klachten en hoeven ze niet opgenomen te worden.

Opgenomen patiënten hoeven doorgaans ook niet aan de zuurstof en kunnen binnen enkele dagen weer naar huis. Het vermoeden bestaat dat de klachten wellicht veroorzaakt worden door de Omikron variant van COVID-19. Helaas kan dit niet bewezen worden. Testen hebben ze niet tot hun beschikking (wordt centraal geregeld vanuit overheidsinstellingen en de ervaring leert dat de uitslag vaak te lang op zich laat wachten). Bovendien willen de meeste mensen zich ook niet laten testen uit angst voor stigmatisering. Daarbij komt dat de uitslag van een COVID test weinig verandert aan het behandelbeleid voor een patiënt. De ondersteunende behandeling die ze nu aan verdachte patiënten aanbieden zou ook gewoon doorgaan als dezelfde patiënt COVID negatief zou blijken. Een quarantaine plicht is er ongewenst, gezien het feit dat mensen vaak afhankelijk zijn van hun dagelijkse loon. Er zijn geen sociale vangnetten en de samenleving is gewend om in grote groepen bij elkaar te wonen. In het ziekenhuis spant men zich dan ook niet meer in om mensen te laten testen, tenzij patiënten het zelf aangeven.

Ondertussen gaat het leven in Tanzania op wonderbaarlijke wijze gewoon door. Het is ‘business as usual’. In het ziekenhuis draagt het personeel mondmaskers, maar die zijn daarbuiten niet te vinden. Social distancing bestaat niet en handen wassen of in je elleboog niezen komt weinig voor. Toch lijkt het aantal corona sterfgevallen nu mee te vallen. Het blijft een puzzel, maar men is dankbaar voor hoe ze er nu voorstaan en hopen dat de COVID situatie niet opnieuw zal escaleren.