Ervaring HBO-V studenten uit Leiden

Floor en Nina, twee HBO-V studenten uit Leiden hebben hun minor ‘International Health and Development’ in Kabanga afgerond. Hieronder is over hun ervaring in het ziekenhuis te lezen.

 

Jambo,

Toen we ons eerste verhaaltje voor de site van de Kabanga Foundation schreven, hadden we onze eerste maand in Kabanga erop zitten. Nu zijn we drie maanden verder. De avonturen en ervaringen die we hebben opgedaan voelen nog erg onwerkelijk.

De reden voor onze komst naar de Kabanga Hospital was onze minor ‘International Health and Development’, waarbij we het kennisniveau van de zorgverleners op de Mama & Child en de Maternity ward (verloskunde) onderzochten. Het onderwerp van het onderzoek was borstvoeding, een natuurlijke handeling die overal ter wereld wordt uitgevoerd om een jong kind een goede start te geven in zijn/haar leven.

Als wij terugdenken aan onze tijd in Kabanga worden wij warm van binnen. Het was een geweldig avontuur. De manier van leven staat recht tegenover wat wij gewend waren in Nederland, maar des te meer een uitdaging. De liefde en zorgzaamheid van de nonnen hebben eraan bijgedragen dat wij ons al gauw thuis voelden. We zien hun dan ook als onze Tanzaniaanse familie. We denken dagelijks aan ze en vragen ons dan af hoe het met hun gaat. Ook de samenwerking met de afdelingen, waar ons onderzoek plaatsvond, verliep beter dan wij hadden gehoopt. Ondanks de taalbarrières met Swahili en Engels was het contact tussen ons en de zorgverleners goed. We hebben een kijkje mogen nemen op beide afdelingen, waarbij we ervaringen hebben opgedaan die we voor altijd bij ons zullen dragen.  

In de verre toekomst hopen we terug te keren naar de Kabanga Hospital om te zien hoe het met de nonnen en het ziekenhuis gaat. Maar voor de komende maanden zijn we druk met het behalen van ons HBO Verpleegkunde diploma.

We willen graag de Kabanga Hospital Foundation, Gauke Kooistra en Aukje Benning bedanken voor de fijne samenwerking en hulp indien we dat nodig hadden!

Floor & Nina