Meerjarige samenwerking met behulp van de AFAS Foundation en stichting Tweega Medica

Sinds een tijd zij wij als stichting bestuur actief betrokken in een unieke samenwerking met de Nederlandse AFAS Foundation en de al eerder genoemde partner stichting Tweega Medica. Deze laatst genoemde stichting is al sinds een aantal jaar betrokken en stuurt Nederlandse tropenartsen voor langere tijd naar het Kabanga Hospital. Met de financiële steun van de AFAS Foundation is het voornaamste doel van dit meerjarig project om het Kabanga Hospital weer ’terug op het spoor’ te krijgen en te projectmatig te investeren in kwalitatief goede zorg die passend is bij de referral status die het ziekenhuis destijds heeft gekregen van de Tanzaniaanse regering.

Meerjarig project ‘kwalitatief goede (verwijs) zorg in Kigoma regio’.
Sinds het najaar van 2020 ondersteunt de AFAS foundation samen met stichting Tweega Medica het Kabanga Hospital in Noordwest Tanzania, door middel van de uitzending van Grace Bambe (tropenarts) en Ogendo Simon (Tanzaniaanse arts). Grace en Ogendo hebben de afgelopen jaren veel voor de ontwikkeling van het ziekenhuis betekend en mede dankzij hun enthousiasme en doorzettingsvermogen zijn we nu in staat om dit project te initiëren. Kasper Nobel en Marloes Frijters zijn aan het team toegevoegd en sinds 2022 werkzaam in Kabanga.

Aanvankelijk verkeerde het ziekenhuis in grote financiële en maatschappelijke onzekerheid, maar met de hulp van het bisdom van Kigoma en een nieuwe medisch directeur, zijn er de laatste twee jaar tal van verbeteringen doorgevoerd. Na een periode van voornamelijk overleven, kan het ziekenhuis zich gelukkig weer richten op de toekomst. De stijgende lijn die reeds is ingezet is hoopvol, maar het ziekenhuis heeft op dit moment niet genoeg middelen om de beoogde verdere veranderingen teweeg te brengen. Met hulp van de AFAS Foundation willen we de trend omhoog voortzetten en versnellen, om ervoor te zorgen dat de inwoners van Kigoma gebruik kunnen maken van adequate toegankelijke en passende gezondheidszorg. Het projectplan houdt in grove penseelstreken in dat het ziekenhuis met de financiële steun van de AFAS Foundation een verandertraject inzet waarmee een daadwerkelijk en duurzaam specialistisch zorgaanbod tot stand komt. In de kern betekent dit dat er uiteindelijk genoeg specialisten in permanente dienst van het ziekenhuis werken om de vereiste kwaliteit van zorg te leveren. Maar om dat te bereiken is een veelheid aan factoren van belang, zoals goede voorzieningen, apparatuur, infrastructuur, housing, betrouwbare stroom, etc. Deze randvoorwaarden verwezenlijken kost nauwlettende planning en executie, tijd en uiteraard geld.

De drie unieke ingrediënten voor het succes van dit plan zijn: (1) de doelgerichtheid en motivatie van het lokale leiderschap in Kabanga (zowel het management team als het bisdom van Kigoma), (2) het team van vier Tweega Medica professionals ter plekke, bestaande uit twee Nederlandse tropenartsen, een Tanzaniaanse arts en een business consultant en (3) de financiële slagkracht van de AFAS Foundation.

Als bestuur van de Kabanga Hospital Foundation zijn wij ontzettend dankbaar dat deze unieke samenwerking tot stand is gekomen en de eerste resultaten zijn zeer vruchtbaar.

Reeds gerealiseerde deelprojecten:
– Overdekken van de looppaden
– Het bouwen van een sterilisatie unit
– Renovatie van de watertanks
– Inrichten van een fysiotherapie ruimte
– Aanschaf van een nieuwe stroom generator
– Nieuw gebouw voor afvalverwerking

Meer informatie over de lopende projecten is te lezen op https://www.opensource-hospital.com