Nieuw fysiotherapie project in 2014

In 2014 gaan we als stichting geld in zamelen voor een nieuw fysiotherapie project. In 2013 heeft Leonie Janssen ruim een half jaar in het Kabanga Hospital gewerkt. Aldaar heeft zij dit project opgestart. Dit werd echter een groot succes, en nu is het zaak om het proces te continueren. Leonie heeft contact gezocht met de stichting. Het plan is om door te gaan en er een meerjarig project van te maken. Vanuit de Kabanga Hospital Foundation zal Leonie dit project op zich nemen en de fysiotherapie verder ontwikkelen.
Hieronder vertelt ze haar verhaal.

Fysiotherapie in Kabanga

In het afgelopen half jaar ben ik druk aan de slag geweest met het realiseren van een fysiotherapie-unit. Deze is gevestigd is op de Lepra-afdeling van het Kabanga Hospital. We hebben de oude administration-office omgebouwd tot een ware praktijkruimte. Het gebouw bestaat uit twee ruimtes. De voorste ruimte dient als spreekkamer en onderzoeksruimte. De ruimte erachter dient als behandelkamer. Joshua James neemt de behandelingen en de werkzaamheden voor zijn rekening. Hij heeft nog geen opleiding tot fysiotherapeut gevolgd, maar dit is zijn grote droom. De behandelingen die door hem plaatsvinden in de fysiotherapie-unit zijn momenteel erg breed. Het zijn niet alleen de fysiotherapeutische handelingen zoals mobiliseren, fysiotherapeutisch onderzoek en advies, oefentherapie en massage. Maar het gaat met name ook om handelingen die niet direct tot fysiotherapie behoren. Hierbij valt te denken aan: aanbrengen en verwijderen van gipsspalken, wondverzorging, HIV – tests uitvoeren, ECG’s maken en het verzorgen van medicatie-uitgifte aan TBC en Lepra-patiënten.

Doel van het project
Het doel is dat we op een kwalitatief goed niveau fysiotherapie aan kunnen gaan bieden aan de patiënten in het ziekenhuis, maar ook buiten het ziekenhuis om. Het gaat dus om zowel klinische als poliklinische behandeling. Mogelijk zit er in de toekomst ook een outreach programma aan te komen. In eerste instantie is het van belang dat er een echte fysiotherapeut aan de slag gaat. We willen Joshua mogelijkheid bieden voor het volgen van de opleiding tot fysiotherapeut in Tanzania. Hij zal dan verantwoordelijk worden voor meer specifieke fysiotherapeutische behandelingen. Dit zal gaan betekenen dat er een alternatief moet worden gevormd voor de handelingen die hij hierbuiten uitvoert. We zullen aan de slag blijven met het zoeken naar mogelijkheden om dit te bewerkstelligen in de toekomst.  Als dit allemaal op de rit is, is het de bedoeling dat we de fysiotherapie-unit beetje bij beetje gaan uitbouwen.

De verwachting is dat dit project 4 a 5 jaar gaat duren. Er zijn mogelijkheden genoeg en ik geloof erin dat we uiteindelijk samen in staat zijn over enkele jaren een optimale fysiotherapie-unit kunnen realiseren, waarbij kwalitatief goede fysiotherapie kan worden geboden op zowel klinisch als poliklinisch vlak.

 

Binnenkort komt er een project pagina met meer info over het project en foto’s.
Voor meer informatie kunt u via email contact opnemen met Leonie Janssen

Bent u enthousiast geraakt door Leonie haar verhaal en wilt u financieel wil bijdragen aan dit project, dat kan!
Uw bijdrage kunt u storten op het volgende rekening nummer (Rabobank):
Rek nr: NL86RABO0119755483 t.a.v. st. Kabanga Hospital foundation o.v.v.  Fysiotherapie