Nieuw materiaal voor de verloskunde afdeling

De Kabanga Hospital Foundation heeft de aankoop van nieuwe materialen voor de verloskunde afdeling gefinancierd. Op dit moment doen Rosanne Velema en Evelien Smit, twee studenten van de Hanzehogeschool onderzoek naar de mogelijkheden voor een meerjarig project binnen de verloskunde afdeling van het Kabanga Hospital. Het project richt zich met name op moeder en kindzorg. Deze twee Groningse studenten doen onderzoek naar de groei en capaciteiten van de verloskundeafdeling. Uit een gesprek met de Gynaecoloog is gebleken dat de verlosafdeling grote behoefte heeft aan materiaal en meerdere personeelsleden. In overleg is gekeken welke instrumenten het noodzakelijkst zijn voor de afdeling om op dit moment aan te schaffen.


De instrument die zijn aangeschaft:
2 bevallingskits 3 handmatige beademingssets 1 vacuümpomp 1 weegschaal voor pasgeborenen.

Door het toenemende aantal patiënten op de verlosafdeling kampt het ziekenhuis met een tekort aan instrumenten om de bevalling te begeleiden. Hierdoor komt het voor dat de instrumenten nog steriel moeten worden gemaakt wanneer deze ook weer nodig zijn voor een volgende patiënt. Door deze nieuwe 2 sets is dit tekort weggenomen en kan er steriel en verantwoord gewerkt worden.

Het ziekenhuis had tot voor kort de beschikking over 1 beademingsset voor pasgeborenen. De regel was dat deze op de verlosafdeling moest blijven. Wanneer een vrouw voor een keizersnede naar de operatie kamer ging was hier geen beademingset voor aanwezig. Hierdoor hadden de baby’s die via een keizersnede ter wereld kwamen een kleine kans op overleven als zij afhankelijk waren van een beademingsset. Bovendien was de beademingsset op de verlosafdeling sterk verouderd. Door deze drie nieuwe sets is deze schrijnende situatie eerst verholpen. Één van de nieuwe beademing sets ligt op de verlosafdeling, een ander op de algemene o.k. en de derde kan gebruikt worden als er meerdere operaties tegelijk uitgevoerd worden.

De vacuümpomp die op de verlosafdeling werd gebruikt was sterk verouderd en versleten waardoor de werking sterk was verminderd. Daardoor konden gevaarlijke situaties ontstaan voor moeder en kind. Met de aanschaf van een nieuwe vacuümpomp kunnen deze gevaarlijke situaties nu voorkomen worden.

Als laatste is een weegschaal aangeschaft om baby’s mee te wegen. De weegschaal die ze in gebruik hadden was niet zo nauwkeurig als de nieuwe. Het is belangrijk om het gewicht van de kinderen nauwkeurig te kunnen meten om zo gewichtsverlies in de gaten te houden en hier vroegtijdig actie op te kunnen ondernemen wanneer dit wordt vastgesteld.