Nieuwe laboratorium apparatuur aangekomen

In juni heeft de stichting een eerder geschonken diathermie apparaat en lab microscoop meegegeven aan het tropenartsen koppel Grace Bambe en Ogendo Simon. Zij waren kort voor vakantie en afspraken in Nederland. Deze zijn goed aangekomen en inmiddels in gebruik. De aanschaf van het nieuwe laboratorium analyse apparaat maakt deel uit van een project om de onderzoeken en diagnostiek faciliteiten van het ziekenhuis te verbeteren. Hieronder doet Grace verslag:

Het ziekenhuis heeft op 28 juni een microscoop en diathermie apparaat ontvangen van de Kabanga Foundation. Kort daarvoor, in begin juni, heeft het ziekenhuis met financiële steun van de stichting een nieuwe lab machine kunnen aanschaffen voor het meten van elektrolyten en hormonen. Het Kabanga Hospital is de stichting enorm dankbaar voor deze giften en donaties!

De microscoop wordt in het laboratorium geïnstalleerd en men gaat ermee aan de slag voor de dagelijkse bepalingen. De diathermie wordt voorlopig als back-up bewaard in de operatiekamer, voor het geval het huidige apparaat iets mankeert of als er tegelijkertijd twee grote operaties gaande zijn. 

Het nieuwe lab apparaat is al volop in gebruik voor de hormoon analyses! Dit is een grote doorbraak omdat deze analyses in de nabije regio nergens anders gedaan kunnen worden. Dit is allereerst voor de patiënten ontzettend belangrijk, omdat het zal bijdragen aan de diagnostiek van verschillende ziektebeelden en dat zal weer leiden tot het eerder starten van behandeling, danwel een ingestelde behandeling te kunnen monitoren. Ten tweede is het financieel gunstig voor het ziekenhuis, omdat er een grote vraag bestond naar hormoon analyses in de omgeving. 

Elektrolyten kunnen ook bepaald worden, maar de uitslag duurt op dit moment 2 dagen doordat het kalibreren afhankelijk is van de lab technici en er nog weinig samples zijn. In de komende tijd wordt er naar een oplossing gezocht om de bepaling tijd te verkorten. Het ziekenhuis is nogmaals zeer dankbaar voor de steun van de Kabanga Foundation en iedereen die via de stichting gedoneerd heeft. Jullie steun helpt de bevolking van Kabanga en omstreken om betere zorg te krijgen en uiteindelijk om sterfte en morbiditeit te verlagen.