Update project MEC “eerste outreach”

Sinds september 2010 zijn er vier studenten van de Hanzehogeschool academie voor verpleegkunde bezig met het project mobile eye clinic. Door middel van deze mobile eye clinic is het de bedoeling om zoveel mogelijk mensen in afgelegen gebieden te screenen op oogproblemen en wanneer nodig de patiënten mee te nemen voor operatie in Kabanga hospital. De eye department van Kabanga Hospital is de enige in Kigoma regio waar operaties worden uitgevoerd.

Na maanden van voorbereiding, was het woensdag 1 december dan eindelijk zo ver; de eerste medical outreach was een feit! Helaas nog niet met de nieuwe landcruiser, deze zal na verwachting binnenkort in Kabanga arriveren. ’s Ochtends vertrokken wij samen met Tunu Rajabu (de oogverpleegkundige) en een student van de ‘nursingschool’ naar het plaatsje Nyenge, hier ongeveer 20 kilometer vandaan. Bij aankomst werden wij verwelkomt door de leider van het dorp, vervolgens werden we  meegenomen naar het ‘health center’ waar we konden screenen. Als enige ‘mzungu’s (blanken) in town’ trokken we veel bekijks van met name de schoolkinderen. Van tevoren was er via posters en de kerk bekendheid gegeven aan de screeningsdag, dit resulteerde in een mooie eerste opkomst. We hebben rond 25 mensen kunnen screenen en behandelen met medicatie. Ook waren er een aantal patiënten die in aanmerking kwamen voor een operatie in Kabanga Hospital.

Op de terugweg bleek maar weer dat een landcruiser hier absoluut een vereiste is, met name in het regenseizoen. We kwamen namelijk een paar keer vast te zitten in de modder en na een aantal slippartijen zijn we gelukkig weer veilig aangekomen in Kabanga. Achteraf kijken we samen met Tunu en dokter Kabadi terug op een geslaagde eerste outreach. We zijn ervan overtuigd dat dit project een succes kan worden en er nog vele mensen in Kigoma regio geholpen kunnen worden! Aanstaande woensdag (8 december) staat de tweede outreach gepland. Door middel van radio oproep hopen wij op weer een geslaagde dag.

Groeten Mayke, Ruth, Aukje en Aaltsje