Project Scholing; een middelbaar onderwijsdiploma voor behoud ziekenhuispersoneel

Het Kabanga Hospital heeft 43 personeelsleden die in dienst zijn als medical attendants (verzorgenden) in het ziekenhuis. Deze verzorgenden staan direct aan het bed van de patiënt en voeren kleine medische handelingen uit zoals catheteriseren, infuus prikken en bloed afnemen. Ook helpen zij de verpleegkundigen met het uitdelen van medicatie, meten van vitale gegevens en algemene verzorging van de patiënt. De medical attendants zijn ook verantwoordelijk voor de schoonmaak van de afdelingen. 

De meeste van hen zijn al meer dan 20 jaar in dienst maar hebben helaas vaak alleen maar de basisschool afgerond of zijn wel gestart maar hebben de middelbare school niet afgemaakt. Zij zijn in de jaren ‘90 door het ziekenhuis aangenomen als ongetrainde werknemers en hebben een korte interne opleiding gehad. Waarna ze rechtstreeks op de verpleegafdelingen aan het werk konden en tot op heden werkzaam zijn. Inmiddels is deze groep werknemers zeer ervaren en gewaardeerd. 

Echter, de regelgeving in Tanzania is recent veranderd en de ziekenhuizen zijn verplicht om alleen gekwalificeerde personeelsleden in dienst te nemen. Dit betekent dat al het ongetraind personeel van het Kabanga Hospital ontslagen zou moeten worden. 

Dat zou tot gevolg hebben dat ongeveer 30 medical attendants hun baan kwijt raken en het ziekenhuis ervaren mensen noodgedwongen los moet laten. Dat is een zeer onwenselijke situatie voor beide partijen. 

De Kabanga Hospital Foundation is daarom in samenwerking met het ziekenhuisbestuur dit project begonnen om de medical attendants onderwijs te geven en zo te voorkomen dat zij ontslagen moeten worden. Ook voorkomen we hiermee een groot personeelstekort in het ziekenhuis. 

Het project bestaat uit twee fases. De eerste fase bestaat uit avondlessen voor de verzorgenden die nog hun middelbare school diploma moeten halen. Wij geven financieel steun voor de inschrijving van medical attendants via een nationaal avondles programma en betalen mee aan de kosten voor boeken en maandelijks salaris voor lokale leraren. De leraren komen van maandag tot en met vrijdag elke avond les geven in een klaslokaal op het ziekenhuisterrein. Deze fase duurt in totaal twee jaar. De verwachting is dat ongeveer de helft van de medical attendants eind 2024 hun middelbare school diploma behalen. De andere helft zal eind 2025 diplomeren.

De tweede fase van dit project is het faciliteren van vervolgopleidingen na het behalen van de middelbare school. De stichting streeft ernaar om een aantal getalenteerde verzorgenden door middel van een beurs te ondersteunen om verder te studeren voor bijvoorbeeld verpleegkundige of apotheker. 

Elke werknemer die meedoet aan dit project zal een contract moeten tekenen met het ziekenhuis waarmee zij voor een aantal jaren gebonden zullen blijven aan het ziekenhuis. Het is daarom een duurzame oplossing voor beide partijen. 

Steun ons in dit scholing project. Wij geloven dat dit project een duurzame impact zal hebben in het Kabanga Hospital. We vragen daarom uw financiële steun om de verzorgenden in Kabanga toegang tot onderwijs te geven en hun waardevolle inzet in het Kabanga hospital te behouden.

Doneren kan via de crowdfundingspagina of via onze website

Alvast hartelijk dank voor uw donatie, ook namens de medical attendants!