Situatie in Kabanga rondom COVID-19

Sinds een maand zijn er ook meer patiënten met luchtwegklachten, waarvan een aanzienlijk deel verdacht wordt van COVID-19. Sinds het aantreden van de nieuwe Tanzaniaanse president Samia Suluhu Hassan in maart 2021, wordt er meer aandacht geschonken aan COVID-19 en wordt de bevolking opgeroepen om drukke plekken te vermijden, maskers in het openbaar te dragen en regelmatig handen te wassen. Ook is het mogelijk geworden om meer te testen, maar de enige testlocatie in heel Tanzania blijft nog steeds beperkt tot het nationale laboratorium in de grote stad Dar es Salaam, ongeveer 1400 km verwijderd van Kabanga. Het Kabanga Hospital heeft wel een samenwerkingsverband met de lokale autoriteiten, waarbij een team vanuit de gemeente, wanneer geroepen, naar het ziekenhuis komt om verdachte patiënten te screenen en zonodig te testen. Helaas laten uitslagen heel lang op zich wachten en bovendien wordt lang niet iedereen getest omdat ze niet aan de criteria ´voldoen´. 

Het gevolg hiervan is dat er op dit moment ongeveer 10-15 patiënten opgenomen liggen die verdacht zijn, waarvan slechts twee getest zijn, van wie er nog steeds geen uitslag is. Voor de veiligheid van het personeel, kiest het ziekenhuis ervoor om nagenoeg alle verdachten als positief te beschouwen en idealiter op een eigen kamer te verplegen in de zogenaamde private ward. Helaas is er een groot tekort aan beschermingsmiddelen voor het personeel; alleen handschoenen en stoffen maskers zijn voorradig. Hierdoor lopen de medewerkers groot risico om besmet te raken. Andere maatregelen die genomen zijn om verspreiding te voorkomen zijn het verminderen van het aantal bezoekers (elke patiënt mag per dag slechts 1 bezoeker ontvangen) en het dragen van maskers verplicht stellen voor iedereen die het ziekenhuis binnen gaat. Elk personeelslid heeft tenminste één stoffen masker gekregen vanuit het ziekenhuis. De reële angst voor COVID-19 onder het personeel blijft echter aanwezig en het is niet te voorspellen hoe dit gaat uitpakken in de komende weken. 

Daarnaast is er een tekort aan zuurstof machines in het ziekenhuis. Op dit moment zijn er een aantal kleine (5L) zuurstof machines aanwezig, maar die zijn aan onderhoud toe en vallen soms uit. Voor de ernstige zieke patiënt die zuurstofbehoeftig is, is dat vaak niet genoeg.  Het ziekenhuisbestuur heeft inmiddels wel 2 zuurstofcilinders aangeschaft, die hopelijk verschil zullen maken voor de ziekere patiënten in ademnood. Het is in ieder geval hopen dat deze corona golf mild zal blijven en niet veel slachtoffers zal maken, want dat zou desastreuze gevolgen hebben voor het ziekenhuis en de algemene bevolking in Kabanga en omgeving.