Twee studenten doen onderzoek in het Kabanga Hospital

Sinds eind maart zijn twee studenten verpleegkunde van de Hogeschool Leiden in het Kabanga Hospital. Nina van der Zouwen en Floor van Rooijen zijn in het kader van een minor een aantal maanden in het ziekenhuis om onderzoek te doen. Hieronder vertellen ze over hun ervaring tot nu toe.

Jambo,

Wij zijn Floor en Nina. Op 18 maart vertrokken wij naar het Kabanga Hospital voor onze minor ‘International Health and Development’. We volgen de studie HBO Verpleegkundige aan de Hogeschool Leiden, waarbij we ons nu in het laatste jaar bevinden. Voor onze minor onderzoeken we de kennis van de zorgverleners op de Mama & Child clinic en de Maternity ward (verloskunde).

We zitten nu aan het einde van onze eerste maand. De tijd gaat ontzettend snel. Omdat wij de eerste zijn, die onderzoek komen doen in het ziekenhuis in plaats van werken, was het zowel voor ons als voor de zorgverleners wennen. Nu een paar weken verder zijn alle onduidelijkheden verdwenen en loopt het onderzoek in volle gang. We worden met open armen verwelkomd en de enquêtes worden met plezier door de zorgverleners ingevuld. De enquêtes bestaat uit 21 vragen met vier verschillende onderwerpen; algemene informatie over borstvoeding, practical skills van borstvoeding geven en invloeden van borstvoeding op kind en moeder. Ook worden we betrokken bij zorgactiviteiten, die op de afdelingen plaatsvinden. We mogen bevallingen bijwonen (soms zelf assisteren) en helpen bij de Mama & Child clinic wanneer moeder met hun kinderen komen voor hun maandelijkse check up. Het voelt erg bijzonder en bevoorrecht dit te mogen meemaken. Ook beseffen we ons door de belevenissen, zowel in het ziekenhuis als in het dagelijks leven, hoeveel geluk we hebben met ons leven in Nederland.

Het leven, hier in Kabanga, bevalt ons goed. Niet alleen worden voor met open armen door het ziekenhuis ontvangen, maar ook de nonnen voelen als een warme deken om ons heen. Tot nu toe eten we elke dag bij de nonnen en genieten van hun gezelligheid. Ondanks dat we nog niet heel veel snappen van Swahili… Pasen vieren met de nonnen was bijzonder en we zijn naar Kasulu geweest om stof te halen voor een traditionele afrikaanse jurk.

18 juni is ons avontuur alweer aan zijn einde, maar gelukkig duurt dat nog 2 maanden. Alleen maar meer redenen om nog te genieten hier in Kabanga!

Natumaini tutaonana hivi karibuni!

Floor & Nina