Update: NICU project December 2023

Het gaat over het algemeen goed met de NICU (neonatale intensive care unit) in het Kabanga Hospital. De afdeling is een jaar operationeel en Grace Bambe (tropenarts AIGT) geeft een update over de stand van zaken tot nu toe.

We krijgen steeds meer en meer patiënten. Ongeveer de helft van onze patiënten komt van onze eigen verloskunde afdeling. De andere helft komt vooral uit twee ziekenhuizen in Kasulu stad die naar ons verwijzen voor couveuse zorg. Zij hebben nog geen functionerende couveuse afdeling. We krijgen deze patiënten vooral door mond-op-mondreclame.

Ongeveer 75% van onze patiëntenpopulatie is prematuur geboren. Zorg voor prematuren is daarom onze grootste bezigheid. De resterende 25% is ongeveer eerlijk verdeeld tussen asfyxie, neonatale sepsis en aangeboren afwijkingen.

Opname cijfers 2023:
Januari 6
Februari 11
Maart 10
April 13
Mei 13
Juni 15
Juli 15
Augustus 15
September 12
October 11
November 17

De verpleging doet hun uiterste best om zo goed mogelijk voor de patiënten te zorgen. Er wordt met liefde en veel aandacht gewerkt. De moeders merken dit ook en zijn vol lof over de verpleging. We hebben de essentiële apparatuur in huis; vooral de couveuses, zuurstof machines/CPAP en baby warmer staan dagelijks aan. Ook de fototherapie lamp wordt om de zoveel dagen gebruikt. Er zijn genoeg zuurstof machines (concentrators) voor onze populatie. De basale zorg is geprotocolleerd en de meeste verpleegkundigen kunnen dit zelfstandig uitvoeren.

Nu in de basis het project op orde is, groeit de afdeling inmiddels al uit z’n jasje. De ruimte is nu al bijna te klein. We hebben de HDU kamer waar ongeveer 4-5 babies in de couveuses en onder de warmtelamp kunnen liggen. Verder hebben we drie kamertjes met elk 2 bedden. In totaal komt de beddencapaciteit daarmee op 11. Maar er liggen vaak veel meer patiënten (zie aantal opnames). Vooral de moeders van de kinderen die op HDU liggen missen vaak een bed. We zetten ze nu in de ruimte die bestemd is voor de volwassen ICU. Zodra deze ICU geopend wordt (in principe mei 2024) zullen we geen plek meer hebben om naar uit te wijken. Een uitbreiding zal daarom noodzakelijk zijn.

Naast ruimtegebrek is een andere uitdaging het opleiden van personeel. Het niveau van (vooral) nieuwe verpleegkundigen is nog niet op gewenst niveau. Zij hebben een langere inwerkperiode en oriëntatie nodig. Dit is moeilijk na te leven omdat het ziekenhuis over het algemeen een groot personeelstekort heeft. Verpleegkundigen kunnen daarom vaak niet dubbel ingeroosterd worden. Hiermee komt de kwaliteit van zorg vaak in geding.

Er is een gebrek aan een gespecialiseerd NICU verpleegkundige. We krijgen steeds meer complexe casuïstiek en zijn dan afhankelijk van consultatie op afstand en hulp/raad van buitenaf omdat we zelf die expertise niet in huis hebben.

Complexe casuïstiek gaat gepaard met de noodzaak om meer complexe medische handelingen uit te voeren. Zo lopen we er tegenaan dat we niet kunnen intuberen op onze afdeling. Vooral voor de baby’s die kortdurend intubatie nodig hebben (zoals meconium aspiratie syndroom of convulsies waarbij er gesedeerd wordt) is dit een gemis. Onze anesthesisten kunnen babies intuberen maar er is geen beademingsmachine, geen getrainde verpleegkundigen en geen ICU omgeving beschikbaar. Het zou mooi zijn als we met het openen van de volwassenen ICU een bed reserveren voor een geïntubeerde neonaat. De logistiek hieromtrent moet uiteraard nog verder uitgedacht worden.

Verder missen we een goede monitor die continu de vitale functies van een pasgeborene kan bewaken. We werken nu alleen met continue registratie van pols en saturatie via pulse oximeters. Deze werken uitstekend voor de meeste baby’s maar zijn niet geschikt voor de patiënt die ernstig ziek is.

Tenslotte hebben we nog een wens voor een tweede warmtelamp en werktafel voor verpleegkundige ingrepen, zoals een infuus prikken, een sonde inbrengen, uitzuigen etc.

Bijzondere casus
Graag deel ik een bijzondere casus met jullie. Op 5 september 2023 is er op onze verloskunde afdeling een tweeling geboren bij ongeveer 27 weken zwangerschap. De eerste tweeling had een geboortegewicht van 840 gram en de tweede 950 gram. Bij de geboorte zijn de baby’s gelijk naar NICU gekomen en is er gelijk gestart met CPAP en de benodigde medicatie. In de weken en maanden erna hebben deze kinderen allerlei ziektes moeten doorstaan; ze kregen allebei een luchtweginfectie, ze werden geel en moesten onder de fototherapie lamp, ze hadden meerdere malen een bloedtransfusie nodig en op het laatst kreeg de oudse een flinke darmontsteking (necrotiserende enterocolitis). Maar, wonder boven wonder, zijn ze er allebei goed bovenop gekomen en konden ze op 27 november 2023 naar huis ontslagen worden. Ze wogen op dat moment 2 kg en 2.2 kg.

Het ziekenhuis heeft op de dag van ontslag een feestje gehouden voor deze tweeling, met taart! De Kabanga Hospital Foundation heeft ook bijgedragen aan een cadeau. We zijn ontzettend trots en blij dat deze baby’s, mede dankzij de goede zorg op de couveuseafdeling, deze periode overleefd hebben en veilig met mama en papa naar huis konden. Deze casus is een bevestiging van het goede werk wat elke dag op de NICU afdeling wordt gedaan en laat ook zien dat er daadwerkelijk behoefte is aan deze zorg voor de allerkleinsten in deze regio.

We zijn de Kabanga Hospital Foundation, en iedereen die gedoneerd heeft voor onze afdeling, enorm dankbaar! We hopen dat deze steun door zal blijven gaan, ook in de volgende fase van uitbreiding en verbetering.