Update NICU

Grace Bambe doet verslag over de voortgang van het NICU project.

Sinds November 2022 is de NICU (neonatal intensive care unit) gebruiksklaar en in gebruik genomen. De aanloop hier naar toe heeft een aantal maanden langer geduurd dan verwacht. Dit kwam met name door geschikt personeel te vinden en vrij te spelen. De benodigde apparatuur is aangekomen in Kabanga en praktische materialen zijn aangekocht. Er is vorig jaar ruim te tijd genomen om het kernteam van verpleegkundigen en afdelingsassistenten te trainen. Er is met name kennis opgedaan over neonatale resuscitatie (Helping baby’s breathe). Daarnaast is er vanuit het Tanzaniaanse ministerie voor gezondheidszorg een tweedaagse training gegeven over algemene zorg van pasgeborenen waarbij diverse ziektebeelden zijn behandeld.

Hieronder een aantal gegevens (februari 2023) op een rijtje:
– 14 opgenomen patiënten tot nu toe.
– 2 Overleden (doodszoorzaak: ernstige pre-/dysmaturiteit, een tweeling geboren bij 27weken zwangerschap)
– 11 patiënten succesvol ontslagen

De meest voorkomende problematiek zijn neonatale sepsis, asfyxie, prematuriteit

Qua inrichting is het gebouw gebruiksklaar en ziet er goed uit. Hier en daar gaan nog wat kleine modificaties plaatsvinden en het personeel denkt actief mee over logische inrichting en werkwijze. Zo komt er nog een raam om vanuit de overdrachtsruimte de neo-unit continue te kunnen observeren, er komt een verbetering van de spoelruimte om gebruikt instrumentarium schoon te maken en zal er een afdelingskeuken geplaatst worden.

Op dit moment bestaat het kernteam uit twee verpleegkundigen, twee afdelingsassistenten gesuperviseerd door een Nederlandse tropenarts. De verpleegkundigen hebben vorig jaar een cursus van 3 maanden afgerond in het Bugando Medical Center in Mwanza. Het kernteam wordt aangevuld met ander personeel in wisselende bezetting. Er is een goede onderlinge sfeer waarbij de zorg voor de kinderen prioriteit heeft. Het personeel is betrokken en komt met vragen en ideeën. Tot dusver zijn de ouders van patiënten zeer te spreken over de zorg. Ernstige prematuriteit blijft een complexe uitdaging in de tropen met helaas een vergrote kans op overlijden. Het doel is om dit te reduceren en de kans op overleven groter te maken. 

Op deze nieuwe neonatologie afdeling is de liggingsduur vaak langer dan eerder gebruikelijke kinderopnames maar ouders ervaren nu al verbetering van kwaliteit voor deze specifieke doelgroep. Sinds de start zijn er 14 kinderen langdurig opgenomen waarvan er 11 succesvol zijn ontslagen.

Nu de afdeling officieel van start is zal de komende tijd de prioriteit liggen om de basis op orde te krijgen en na te denken over doorontwikkeling en opschaling. Het plan is om met informatiemateriaal (posters) de afdeling in de regio te promoten om meer naamsbekendheid te krijgen. De wens is om een aantal monitoren aan te schaffen om automatisch vitale functies te bewaken (bloeddruk, ecg, saturatie). Op de afdeling is al een ‘learning corner’ gecreëerd voor trainingsdoeleinden. Met onder andere een NeoNatalie pop is het doel om het personeel routinematig te trainen en meer kennis en ervaring op te laten doen in een veilige setting over onderwerpen zoals neonatale resuscitatie en de eerste opvang van pasgeborenen. Mooi voorbeeld hiervan is dat er sinds kort een werkwijze is ontstaan waarbij een prematuur geboren kind na een keizersnede met zuurstof in een couveuse vanaf het OK complex ‘warm’ kan worden vervoerd naar de NICU. 

Als stichting blijven wij de komende tijd dit project actief steunen met tropenarts Grace Bambe als ambassadeur en project eigenaar. Haar enthousiasme en dat van het team werkt aanstekelijk. Wij zijn als bestuur ontzettend dankbaar dat we mede dankzij donaties een bijdrage hebben kunnen leveren aan de opstart van dit NICU project en zijn uitermate trots op het NICU team in het Kabanga Hospital. 

Steun dit project en help mee om de te vroeg geboren kinderen een betere kans te geven.

Via onze website www.kabangahospitalfoundation.org

Via de crowdfunding pagina https://whydonate.nl/fundraising/couveuse-afdeling-voor-pasgeboren-kinderen-in-tanzania

Of door handmatige overschrijvingen op NL86RABO0119755483 t.a.v. st. Kabanga Hospital foundation o.v.v. ‘couveuse afdeling’.